Wyjście do eleganckiej restauracji wymaga znajomości i przestrzegania podstawowych zasad odpowiedniego zachowania się. Należą do nich m.in. nietrzymanie łokci na stole, bezgłośne odsuwanie krzesła od stolika oraz kolejne używanie sztućców, rozpoczynając od tych położonych zewnętrznie.
Wyjście do eleganckiej restauracji
Restauracja jest eleganckim miejscem publicznym, w którym obowiązuje etykieta w zakresie zachowania. Planując wyjście do eleganckiej restauracji, warto zapoznać się z podstawowymi zasadami savoir vivre’u, a więc dobrych manier. Źródłem wiedzy związanej z gastronomią, zarówno dla restauratorów, jak i klientów są rozmaite platformy internetowe i blogi poruszające tematykę kulinarną. Za pośrednictwem aplikacji i platform, takich jak https://eatpoint.pl/ szybko i wygodnie można wyszukać restaurację spełniającą określone kryteria dotyczące lokalizacji czy preferowanego rodzaju kuchni. Na różnych blogach, np. eatPoint.pl blog, można znaleźć natomiast rozmaite porady, wskazówki i nowinki gastronomiczne wprowadzające w świat kulinariów.
Zachowanie się w restauracji – zachowanie
Savoir vivre jest pojęciem zaczerpniętym z języka francuskiego, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza sztukę życia. Odnosi się do obowiązujących zasad kulturalnego zachowania w różnych miejscach, niemal na każdym kroku. Wyjście do eleganckiej restauracji to jedna z sytuacji, wymagających respektowania określonej etykiety i zasad.
- Dobre maniery nakazują, aby mężczyzna odsunął krzesło kobiety na początku i na końcu spotkania.
- Wizytę w lokalu zawsze rozpoczyna złożenie zamówienia. W przypadku trudności z dokonaniem wyboru warto poradzić się kelnera, który powinien polecić różne specjały. Po zamówieniu dania należy podziękować obsługującemu kelnerowi za życzliwość i pomoc.
- Konsumpcję potrawy można rozpocząć, dopiero gdy wszystkie osoby otrzymają swoje zamówienie. Ważne jest, aby nie dziękować kelnerowi za każde przyniesione naczynie czy danie. Nie należy do jednak ignorować – wskazane jest okazanie wdzięczności poprzez uśmiech czy delikatnie skinienie głowy.
- Zasady savoir vivre’u w eleganckiej restauracji odnoszą się także do używania wszystkich sztućców znajdujących się na stole. Należy używać ich kolejno, zaczynając od tych zewnętrznych, czyli najbardziej oddalonych od talerza. Jedząc rybę bądź mięso, ważne jest, aby odkładać ości lub kości na jeden wybrany bok talerza.
- W trakcie jedzenia nadgarstki trzyma się na stole. Niedozwolone jest natomiast kładzenie łokci. Etykieta nie dopuszcza również bawienia się sztućcami, prowadzenia rozmowy podczas przeżuwania oraz mlaskania.
- Odchodząc od stolika, np. udając się do toalety, należy odsunąć krzesło powoli i bezgłośnie. Dobre maniery wymagają, aby przy opuszczaniu swojego miejsca, każdorazowo powiedzieć “Przepraszam, zaraz wracam”.
Podczas wizyty w restauracji niewskazane jest, aby kobiety siedziały za stołem w rękawiczkach czy w kapeluszu. Panowie natomiast nie powinni zdejmować marynarki.