Coraz więcej restauracji decyduje się na serwowanie potraw przygotowywanych z wysokiej jakości produktów. Domowe makarony to podstawa w lokalach z włoskimi daniami, ale nie tylko. Warto postawić na naturalność i świeżość, gdyż tego poszukują klienci. A samodzielne przygotowywanie makaronu nie wymaga specjalnych umiejętności.
Makarony dostępne w sklepach są smaczne, ale produkowane są na skalę masową i nie zawsze powstają ze zdrowych składników. Zalety świeżego makaronu własnej produkcji docenią nie tylko fani włoskiej kuchni, dlatego coraz częściej można je zamówić w najróżniejszych lokalach.
Powstają z wybranych przez kucharza składników – mogą być tradycyjne pszenne, ale też żytnie, bezglutenowe, z dodatkiem szpinaku, buraków itd. Praktycznym pomocnikiem w ich produkcji będzie maszynka do makaronu.
Idealny makaron? Domowej roboty!
Sprężysty, elastyczny i świeży – oto makaron idealny! Warto przyrządzać go samodzielnie, mimo że wymaga cierpliwości i wprawy, a także pochłania czas. Mając jednak w domu lub restauracji maszynkę do makaronu, wbrew pozorom nie jest to zadanie trudne.
Tego typu urządzeń jest jednak wiele, można zatem wybrać model idealnie dopasowany do naszych potrzeb i możliwości – np. firmy Hendi, Orion, Imperia itd. Maszynka jest uniwersalnym narzędziem, może służyć też jako wałkownica do ciasta.
Tradycyjna czy elektryczna?
Nowoczesnym i popularnym urządzeniem jest elektryczna maszynka do makaronu – Hendi, Philips itd. Zapewnia więcej możliwości niż tradycyjne model na korbkę, jest szybsza i wygodniejsza w intensywnym użytkowaniu, a poza tym oferuje wiele dodatkowych funkcjonalności.
Maszynki ręczne służą do wałkowania i krojenia, a elektryczne wyrabiają ciasto, czyli wykonują całą ciężką pracę za nas. Wystarczy umieścić w pojemniku potrzebne składniki i wybrać rodzaj makaronu, np. penne, linguine itd.
Jakie możliwości oferuje maszynka do makaronu?
Maszynki mają zwykle szeroki zakres możliwości, ale wiele zależy od liczby i rodzaju nakładek, jakimi dysponujemy. Służą one do produkcji m.in. makaronu spaghetti, linguine, pappardelle, maccheroni, gnocchi, fusilli, cannellone, lasagne, tortellini, ravioli itd.
Warto zwrócić uwagę na przystawki, jakie znajdują się w komplecie, ale również na kilka innych czynników, tj. możliwość płynnej regulacji grubości makaronu, pracę silnika (szybkość i hałas), moc, materiał, z jakiego wykonano maszynkę (stal nierdzewna, tworzywa sztuczne), antypoślizgowe podstawy zabezpieczające przed przesuwaniem się urządzenia.